петък, 16 юни 2017 г.

„Книгата на всички неща“ е събитие

Историята е уловена във фино изрисуваните илюстрации на художничката Люба Халева, която е излязла извън рамките на текста и е направила от това издание, освен книга за четене и албум за разглеждане. Красива книга с мрачна, но леко разказана история през очите на дете, растящо в семейството на строго религиозен баща и малтретирана, но кротка и блага майка.
За какво всъщност се разказва в книгите? - пита деветгодишният Томас, преди да започне да пише своятаКнига на всички неща“, където с любопитство и без страх записва това, което въображението му показва, но само когато е седнал до прозорец. Приятелството му с една възрастна жена от квартала ще му помогне да разбере, че Пътят към щастието започва, там където свършва страхът“. Чрез разговорите си с нея и книгите от библиотеката момчето ще намери кураж и уж крехко, но с много воля, ще мине през всичкибедствия“, за които бащата чете всяка вечер в Библията. Историята не е само религиозна, тя е за важните неща, така както ги виждат децата.
Всичко това е събрано и оформено толкова красиво и с такова отношение към детайла, че ти се приисква да имаш рисунките, дори без контекста на историята. Прецизно изрисуваните щрихи подхождат перфектно на атмосферата към разказа на Хюс Кайер (носител на наградата  Астрид Лингрен”). Малките елементи появяващи се тук-там са уловили мислите на Томас. Рисунките и композициите  са оформени във формат наподобяващ снимки от стар албум. Цветоветемонохромни. Прозорци и врати катодругитеочи, през коитовиждаме“. Ангелски крила, падащи листа - все символи, които допълват характерите на персонажите.
Тази книга е албум с изрисувани емоции - любов, приятелство, щастие, смелост, страх.
Авторското присъствие с рисунките е силно, но то само подкрепя историята на едно момче и всички важни неща, които го вълнуват и които го учат как да се справяш с това, което е в теб и извън теб, което прави книгата – важна !

Такива книги , формират и визуалната и личната култура, такива книги са добрият пример.

Няма коментари:

Публикуване на коментар